22 september 2015

Facebook irritaties


Sinds ongeveer een half jaar ben ik 'actief' op Facebook. Die tijd daarvoor wilde ik er niet aan
beginnen. Deels omdat ik gewoon tegendraads ben in de zin van 'als iedereen het doet dan doe ik het niet' en deels omdat ik Facebook-drama wilde vermijden. Het komt namelijk redelijk vaak voor dat mensen in mijn omgeving plotseling elke vorm van contact hadden afgekapt omdat de een de ander had ontvriend op Facebook.

De reden dat ik mij uiteindelijk toch heb overgegeven aan Facebook was mijn vriend en beste vriendin. Zij wilden mij namelijk kunnen 'taggen' wanneer zij een grappig filmpje op hun timeline voorbij zien komen. Oké en ik geef toe, ik doe intensief mee aan die tag hype. Facebook kan echter ook een enorme bron van ergenis zijn. Nu ben ik ontzettend goed in zeiken en kan ik me eigenlijk overal aan ergeren, jullie kunnen je vast herkennen in mijn volgende irritaties.

Facebook als dagboek gebruiken
'Vorige week een ingegroeide teennagel laten verwijderen, nu even naar de huisarts voor controle want volgens mij groeit de nagel van mijn andere teen ook in.' Of 'Net wakker, straks even ontbijten en daarna douchen'. Nou ik bedank jullie heel vriendelijk dat jullie mij een kijkje in jullie leven gunnen. Heel prettig allemaal.

MENSEN DIE ALLEEN MAAR TYPEN IN HOOFDLETTERS
Ik ben zo'n persoon die schreeuwt in haar hoofd zodra zij hoofdletters ziet. De volgende update schreeuw ik dan ook in mijn hoofd: 'MIJN HOND IS VANDAAG 4 JAAR GEWORDEN'. Ik voel me dan ook meteen geïntimideerd. Waarom moet je dat nou schreeuwen? Ik krijg daar hoofdpijn van.

Mensen die geen interpunctie gebruiken
Het stemmetje in mijn hoofd vind het ook niet prettig als iemand een essay van vijf pagina's op zijn pagina plaatst zonder gebruik te maken van interpunctie. Het stemmetje in mijn hoofd wordt moe van zinnen waar geen punt of komma in voor komt. Dan raakt hij buiten adem. Zie het volgende voorbeeld: 'ik was laatst in de supermarkt en wat denk je waren de komkommers in de aanbieding terwijl ik in het krantje keek voordat ik naar de supermarkt ging en daar stond duidelijk in dat de tomaten in de aanbieding waren maar toen kwam ik daar en toen waren de tomaten helemaal niet in de aanbieding maar de komkommers weer wel dus toen heb ik uiteindelijk toch maar twee komkommers gekocht - en ga zo maar door -.' Snap je me?

Dwingende berichtjes
Dit zijn van die berichten die op je timeline verschijnen die je dwingen iets te delen of te liken. Als je dit niet doet gaat er of iets heel ergs gebeuren de komende 24 uur, verschijnt er een of andere horrorclown naast je bed om 12 uur 's nachts of ben je gewoon een gevoelloos persoon en heb je blijkbaar geen ziel.

Openlijke Facebook ruzies
Ja dit blijkt echt een ding te zijn. Mensen die onder een bericht van een ander een ruzie gaan uitvechten (of maken). Juist, op Facebook. Zichtbaar voor iedereen.

Facebook als politiek forum
Sommige mensen zien Facebook als de ultieme plek om te debatteren. Hele pleidooien komen voorbij, de tweede kamer is er niets bij. En dat allemaal onder een foto van iets totaal irrelevant, zoals een foto van een koe ofzo.

De 'ik voel me kut' status
(inclusief verwensingen naar personen waarvan de namen niet zijn genoemd)

Vaak voorzien van een zeer emotioneel gedichtje. Als je vraagt 'Wat is er?' krijg je: 'Nee niets, dat zet ik liever niet op Facebook'. Oké.

De 'ik ben zo ziek' status
'Hoofdpijn, beroerd, moest net kotsen alles zit onder. Mijn leven is een hell want ik heb de griep'.
Vijf minuten later:
'Nog steeds ziek in bed ik moet weer spugen'
Vijf minuten later:
'Ik ben zo ziek ik heb net weer gekotst'
Vijf minuten later:
'Ik ben zo beroerd ik word nooit meer beter ik heb overal pijn ik ben echt heel ziek hoor echt heel ziek, leest iedereen dit? ik ben namelijk echt heel ziek.'


Oké, dit was het (voor nu). Uiteraard bestaan er nog veel meer Facebook irritaties maar ik heb vandaag alweer genoeg gezeken voor mijn gevoel (ik heb denk ik een blaasontsteking).
Groetjes!

2 opmerkingen:

  1. Ja, gewoon ja! Ik kan me hier héél erg in vinden. Vooral de interpunctieloze berichtjes, gaan mijn nekharen van overeind staan. Grijp nog net niet naar een rode marker om er komma's en punten tussen te gooien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha! Lekker herkenbaar! Eigenlijk kijk ik helemaal nooit meer op FB. Scheelt me veel tijd :)

    BeantwoordenVerwijderen