10 oktober 2015

Waarom ik geen vlees eet

'Maar eet je dan ook geen kaas en melk enzo?', 'Nou, alleen omdat jij geen vlees eet verandert dat niets aan de hele vleesindustrie hoor, dus je kan net zo goed weer vlees gaan eten.', 'Maar hoe doe je dat dan? ik kan echt niet zonder vlees leven hoor', 'En wat nou als je uit eten gaat?', 'Oh, daarom zie je er zo bleek uit, een mens heeft vlees nodig hoor!'.

Even een kleine selectie van vragen/opmerkingen die ik afgelopen tijd naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen. Oh, en dat is helemaal niet zo gek hoor dat mensen in shock waren toen ik vorig jaar op 4 oktober ineens stopte met het eten van vlees. We hebben het hier namelijk over Sher. Sher die op werkweek in Londen een wedstrijdje 'wie kan de meeste bigmacs op' won met een record van vier bigmac's. Daarnaast at ik met gemak fullrack spare ribs op ondanks de waarschuwing van de ober dat het wel 'erg veel' is. Ook nam ik altijd een extra stukje vlees naast mijn groente en aardappelen. Laten we daarnaast niet vergeten dat ik de eerste drie jaar van mijn studie om de dag samen met een vriendin in de burgerking te vinden was om 'ons leed weg te eten'.
Voor mij is het niet eten van vlees helemaal geen big deal meer. Wat me in dit jaar echter wel is opgevallen is dat sommige mensen direct in de verdediging schieten als je zegt dat je geen vlees eet. Sommige mensen reageren alsof je zojuist hun voorouders heb beledigd als je een plakje leverworst weigert op een verjaardag. Tegenwoordig zeg ik er al niet meer bij dat ik geen vlees eet, gewoon om discussies te vermijden. Ik word er namelijk een beetje moe van om mezelf de hele tijd te moeten verantwoorden om het feit dat ik geen vlees eet. Dus daarom besloot ik even mijn verhaal te delen op mijn blog.

Mensen die mij al langer kennen (of volgen via mijn blog) weten wellicht dat mijn slechtste eigenschap (ik zal er ongetwijfeld meer hebben) het verzamelen van stenen is. En met stenen bedoel ik dan nierstenen. Veeel nierstenen. Op mijn zestiende kreeg ik voor het eerst last van nierstenen. Dit werd eigenlijk pas op mijn negentiende erkend toen er een steen van drie centimeter verwijderd werd uit mijn nier. Ja, toen werd het natuurlijk ineens serious business. Een half jaar later moest ik namelijk weer onder het mes, want ik produceer nierstenen blijkbaar aan de lopende band. Tijdens deze operatie kwam de dokter er ook achter dat ik drie nieren heb, in plaats van twee. Ja, wat kan ik zeggen, ik wil misschien wel iets te graag anders zijn dan de rest.

Op het moment van schrijven heb ik ook last van nierstenen, ik lig in bed met een dosis morfine om te voorkomen dat ik hier op de grond lig te creperen van de pijn. Helemaal gezond zijn is inmiddels meer uitzondering dan regel geworden. Hier hoor je mij overigens niet over hoor, ik ben immers 'blij' dat nierstenen doorgaans onschuldig zijn.

Het voordeel van het hebben van chronische niersteen klachten is dat je niet naar de bouwmarkt hoeft wanneer je een grindpad wil gaan aanleggen in je tuin. Het duurt dan misschien iets langer (hangt natuurlijk af van de lengte van het grindpad), maar het is helemaal gratis. Nee oke, jullie begrijpen hopelijk wel dat nierstenen niet heel prettig zijn en ik er dus alles aan wil doen om het te voorkomen. Nu is het zo dat de meeste nierstenen calcium-oxaalaat bevatten. Onder andere dierlijk eiwit kan er voor zorgen dat urine onder andere te zout en te zuur kan worden en dat de nieren te veel kalk en urinezuur uitplassen. Deze factoren maken dat steenvormende zouten makkelijker in de urine neerslaan.

Nu wil ik jullie uiteraard niet bang maken, ik probeer namelijk niet te zeggen dat als je vlees eet je per definitie nierstenen ontwikkeld. Natuurlijk is dat niet zo, er spelen namelijk nog veel meer factoren mee. Aangezien het heel erg obvious is dat ik een behoorlijke aanleg heb voor nierstenen (ik ben immers ook erfelijk dubbel belast -thanks papa en mama-), begrijpen jullie vast wel dat ik om deze reden mijn inname van dierlijk eiwit zoveel mogelijk probeer in te perken. Ik heb me verdiept in het vegetarisme en de bijbehorende documentaires gekeken. Dit heeft uiteindelijk de doorslag gegeven voor mijn keuze om geen vlees meer te eten. Uiteraard had ik er ook voor kunnen kiezen om gewoon te minderen met het eten van vlees, maar na veel te hebben gelezen had ik inmiddels meerdere redenen gevonden waar ik me in kon vinden, waardoor de keuze wat makkelijker werd.

Deze overige redenen zal ik overigens niet delen op mijn blog. Dit is namelijk geen betoog over het eten van vlees of iets dergelijks en ik probeer dan ook niemand aan te sporen om vegetariër te worden. Ik wil met deze post alleen mijn verhaal delen en duidelijk maken dat ik uiteraard alle respect heb voor de mensen die wel vlees eten. Alsof ik iemand zou veroordelen om het feit dat zij vlees eten. Het kan me eerlijk gezegd mijn reet roesten, voor mijn part leef je op gras. Iedereen moet lekker doen/eten waar hij of zij zin in heeft.

Zo, dus nu mijn vraag aan jullie..
Voor welk voedsel kan ik jou 's nachts wakker maken?

13 opmerkingen:

 1. Wat leuk en interessant om te lezen. Ik eet zelf ook al 5/6 geen vlees en bevalt erg goed. Heb je het 'vlees' van de vegetarische slager al gegeten? Echt zo lekker! Iets heel anders.. Ik zie net in je rechter zij balk een beetje aparte reclame foto. Ik dach wie weet heb je geen idee wat er te zien is. Ik zien n oudere vrouw met grote borsten en er staat bij 'opzoek naar een oudere dame?'. Dacht zeg het toch maar even 😉.
  Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel! Ik heb een keertje een bagel met tonijn van de vegetarische slager gegeten bij de bagel & beans, beviel wel goed! Maar wil zeker meer proberen! Oh en thanks voor het melden, is idd niet echt iets wat je op je blog wilt hebben :') haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beterschap en ik hoop dat de pijn snel weg is. Ik eet wel vlees en ben vooral dol op kip. Ik heb moeten lachen om jouw Big Mac wedstrijd.

  Ik ben vooral een zoetekauw dus voor iets zoets en een glas champagne mag je mij gerust wakker maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben de laatste tijd steeds minder vlees gaan eten. En mijn dochter doet mee aan de vegan challenge. Er is veel te zeggen voorgeen of minder vlees denk ik.

  Mij mag je 's nachts wakker maken voor een bak patat. Met mayonaise.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me wel even bikkelen de vegan challenge. Stoer dat ze mee doet!

   Verwijderen
 5. Wat vervelend van je nierstenen zeg. Ik eet zelf sinds kort een stuk minder vlees en eigenlijk wil ik helemaal geen vlees meer eten. Niet dat ik het zielig vind, maar er zit zoveel troep in vlees tegenwoordig. Helemaal geen dierlijke producten zou me niet lukken ik kan nl niet zonder kaas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt! Ook een van de redenen waarom ik gestopt ben. En inderdaad veganist zijn zou ik ook niet kunnen denk ik, ik hou ook heel veel van kaas haha.

   Verwijderen
 6. Oef wat bizar dat je 3 nieren hebt! Nierstenen zijn volgens mij net zo pijnlijk als ze klinken, maar ik heb er verder geen ervaring mee. Vervelend dat je er zoveel last van hebt. Snap je keuze om geen vlees te eten dan ook helemaal, sowieso is dat gewoon ieder zijn eigen ding. Kan het niet zo goed handelen als mensen zich daarmee gaan bemoeien (in lijn met je ''ik kan niet handelen'' post van laatst haha).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha daar sluit ik me dus helemaal bij aan, mensen moeten zich eens bezig gaan houden met zichzelf in plaats van anderen.

   Verwijderen
 7. Mij kan je gewoon lekker laten slapen haha ;-)
  Mooi stukje en om verwoord waarom je geen vlees eet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vervelend zeg dat je zoveel last hebt, lijkt me echt naar.
  Waar je me voor wakker kan maken? Sushi.. i looove it!

  Beterschap.
  Lfs.x

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nierstenen, lijkt me ontzettend vervelend! Hopelijk is de pijn inmiddels weer wat verminderd. Ik word liever gewoon niet wakker gemaakt ;)

  BeantwoordenVerwijderen