28 april 2016

Better Call Sher! #1 WIET


Zoals de meeste van jullie misschien wel weten (of niet), heb ik nog niet zo heel lang geleden mijn studie Rechten afgerond. Daarnaast ben ik ook groot fan van Saul Goodman, uit de serie Breaking Bad en Better Call Saul. Ik ben er dan ook van overtuigd dat als ik uiteindelijk toch besluit de advocatuur in te gaan, ik net zo'n advocaat zal worden als Saul. Ik realiseer me nu dat dit totaal onlogisch is voor degene die Breaking Bad en/of Better Call Saul niet gezien hebben. Echt zo'n 'ja, daar moet je bij zijn' momentje. Argh, en als ik ergens een hekel aan heb.... Sorry, deze frustraties zal ik voor een volgende blogpost bewaren.

Maar goed, waar was ik? Oh ja, voor degene die Breaking Bad niet hebben gezien, laten we het er maar ophouden dat Saul een advocaat is die pittig weet te onderhandelen met criminelen, en daardoor best wel veel geld verdiend. Maar wow, hallo. Even tussendoor, als jij niet wist wie Saul Goodman is, WAAROM heb jij nog geen Breaking Bad gekeken?

Oké, even to the point. Ik heb dus besloten om jullie te voorzien van (grappige, rare en/of compleet zinloze) juridische weetjes en feitjes. Ik weet dat jullie geen criminelen zijn waar ik mee kan onderhandelen (toch?), maar hey, ik moet ergens beginnen.

Tijdens het laatste jaar van mijn studie heb ik het vak Opiumwetgeving gevolgd, in de hoop dat mij werd geleerd hoe ik crystal meth kon koken. Maar nee, hoor. Helaas. Ik heb wél heel veel geleerd over andere soorten drugs. Dat kwam goed van pas, want ik ben uiteindelijk afgestudeerd bij het hennepteam van de politie.

Daarom gaan we het vandaag even hebben over wiet (nee, ik ga jullie niet aansporen om een hennepkwekerij te starten). Maar wiet is legaal toch, in Nederland? Nou, laten we dit even uit de wereld helpen. Wiet is namelijk helemaal niet legaal in Nederland. Zo, is dat even een leuk weetje voor je buitenlandse kennissen!

Even een korte uitleg:
In de Opiumwet zijn twee lijsten opgenomen. Deze lijsten worden (heel origineel) aangeduidt als lijst I en lijst II. Lijst I omvat harddrugs, zoals cocaïne en heroïne. Lijst II omvat softdrugs, waaronder dus wiet. Artikel 2 en 3 van de Opiumwet bepalen (onder andere) dat het verboden is om de middelen op lijst I en II te telen, verkopen en aanwezig te hebben. Dit geldt dus ook voor wiet.

Nu is het zo dat softdrugs minder schadelijk zijn dan harddrugs. Om deze reden is het gedoogbeleid in het leven geroepen. Het gedoogbeleid houdt kortgezegd in dat het Openbaar Ministerie niet vervolgd als een persoon kleine hoeveelheden softdrugs bezit voor eigen gebruik. Het gaat in dit geval om maximaal 5 gram wiet en maximaal 5 hennepplanten. Je wordt dus in dit geval niet vervolgd, maar dat betekent niet dat je legaal bezig bent.

Dus ja, dan weet je dat ook weer.

10 opmerkingen:

 1. Kijk eens aan, wéér wat geleerd op de vroege ochtend. Ik wist eerlijk gezegd niet echt hoe het met wiet precies zou zitten. Maar uh, ik houd mij daar ook niet mee bezig haha! Van de Opiumwet heb ik wel wat kennis, want dat was nog een dingetje met vliegen (wat uiteindelijk niet voor mij van belang was heuh).
  Ik heb twee afleveringen van Breaking Bad gezien. Volgens mij moet ik verder kijken? Haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het nog altijd vreemd dat er hydroshops zijn maar men geen wiet mag kweken. Verder heb ik niet veel met tuinieren en wiet roken ;-) wel heb ik een soortig van Saul in mijn kring hier. Mijn schoonzusje is advocaat, een killer advocaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, het huidige beleid klopt eigenlijk van geen kant! haha. Een Saul in de familie is super handig!

   Verwijderen
 3. Haha, zo leer je nog eens wat, leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer wat geleerd! haha heel interessant als ik ooit mijn eigen wiet wil gaan kweken haha. -x-

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ah leuk ik ben helemaal down voor dit soort feitjes! En ook ik ben een grote fan van Saul Goodman, vind dat je dat logo toch wel erg mooi hebt omgetoverd haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik weet inderdaad dat wiet eigenlijk niet legaal is. Ik vind het echt een raar beleid. Vooral, omdat volgens mij alcohol veel ergere dingen kan aanrichten. Wie werd er nu ooit agressief of doodziek naar het zieknhuid gebracht door wiet haha. Maar goed dat is een andere discussie. Wat ik bedoel is dat ik uberhaubt niet begrijp waarom het niet legaal is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toevallig wist ik dit al, maar vind dit soort feitjes wel altijd heel erg leuk en je omschrijft het geweldig :D

  BeantwoordenVerwijderen