1 september 2016

Help, ik heb coulrofobie


Jullie denken nu waarschijnlijk, wat de f*ck is coulrofobie nou weer. Coulrofobie is een fancy naam voor het hebben van angst voor clowns. Oh wacht, het plaatje had het zeker alweer verraden hè? Tot zover dus mijn interessante gelul. Ik zal jullie wat vertellen: ik ben helemaal niet snel bang en durf doorgaans heel veel. Maar, als er íets is waar ik echt eens schurfthekel aan heb, zijn het clowns. Dat kan je niet iedereen wijs maken, sommige mensen begrijpen daar namelijk geen reet van. Voor slangen en spinnen mag je bang zijn, maar zodra je bang bent voor clowns denken mensen dat je niet helemaal af bent.

Nou, ik zal jullie vertellen. Slangen en spinnen doen me vrij weinig. Slangen vind ik zelfs heel leuk en tarantula's vind ik vet (hooiwagens, daar heb ik het liever niet over). Maar clowns.... gadverdamme. Waar slaan clowns überhaupt op? Wat voegen zij toe aan onze maatschappij? Niets toch? Nu wilde ik eigenlijk wel wat meer weten over 'coulrofobie', want ik weet gewoon dat ik niet de enige ben. Negen van de tien van mijn leeftijdsgenoten hebben het namelijk ook niet zo op clowns.

Hoe ik nu ineens op dit onderwerp kom? Nou, ik werd door mijn vriendin (hi Lau), getagd op Facebook in een artikel over kinderlokkende clowns. Van die enge kutclowns die zich in de bossen verstoppen in een klein stadje in Amerika en kinderen lokken. Ja, ik maak geen grap, dit blijkt dus echt een ding te zijn. Wat is dat nou voor gezeik?! Dit zette me ook een beetje aan het denken. Jullie hebben vast wel van die prankvideo's op YouTube gezien. Als je het aantal hits ziet na het intypen van 'clown prank', kan je gerust concluderen dat het blijkbaar niet geheel ongebruikelijk is om jezelf als clown te verkleden om zo mensen te laten schrikken. Nou, voor de tweede keer: WAT IS DIT NOU VOOR GEZEIK?! Stel iemand zou mij op zo'n manier laten schrikken, dan kan ik niet eens wraak nemen omdat ik dan zelf hoogstwaarschijnlijk het loodje heb gelegd. Zie je die rouwadvertentie al voor je? Sher 1993 - 2016. Geschrokken van een clown.

Ik las dus dat de angst vaak in de jeugd onstaat. Het kind heeft dan een traumatische ervaring gehad waardoor je dus voor de rest van je leven met een sterke afkeer naar mannen (of vrouwen) in een kleurrijk pakje en een rode neus leeft. Nu probeer ik me eigenlijk te herinneren waar mijn angst vandaan komt. En eigenlijk... Heb ik daar niet echt antwoord op. Ik heb gewoon altijd al een hekel gehad aan clowns. Ik weet nog wel dat ik als kind geopereerd werd aan mijn keelamandelen. Toen kwamen die fucking cliniclowns dus naar mijn afdeling. Mijn moeder, die mij beter dan wie dan ook kent, besloot me toen maar even ergens anders heen te brengen. Dat is maar goed ook, ik zou die hele afdeling bij elkaar schreeuwen. Nu nog steeds trouwens. Ik ben dan ook om die reden blij dat ik niet meer op de kinderafdeling hoef te liggen.

Maar de vraag is nu, waar komt die fobie dan in godsnaam vandaan? Ik ben bang dat als ik het zelf al niet weet, jullie daar al helemaal geen antwoord op kunnen geven. Het enigste wat ik weet, is dat ik clowns echt fucking naar vind.

Heb jij nog een vreemde fobie?4 opmerkingen:

 1. Vind die geen gekke fobie hoor! Ik hoor regelmatig dat mensen clowns eng vinden en kan ook zeker wel bwgrijpen waarom dit zo is. Zelf ben ik er niet bang voor, maar ik snap wel wat er eng aan kan zijn haha. The Amusement (volgens mij) keek ik een keer met vriendinnen ja-ren geleden, en ik was de enige die gewoon kon kijken zonder écht bang te zijn. :')

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb een collega die er ook bang voor is. Kan me er iets bij voorstellen maar zelf heb ik die angst gelukkig niet :) Misschien als kind een keer geschrokken van beelden uit die horror film met die clown? The It?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah waarom dat plaatje van Tim Curry? Ik ben sinds groep 6 bang voor deze clown, nu nog. Echt. Ik scrolde gewoon keihard naar beneden hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nu kan ik niet eens even genieten van je mooie lay-out met die stomme clown bovenin.

  BeantwoordenVerwijderen