27 september 2016

Wat je niet moet zeggen tegen iemand met chronische nierstenen


Eigenlijk zou ik me diep moeten schamen. Mijn laatste blogpost is alweer een tijdje geleden, en waar ging die over? Over clowns. Niet echt een onderwerp wat ik twee weken lang op mijn scherm wil zien als ik op m'n blog kijk. Laten we daar anders even verandering in brengen. Ik ben er weer!
Vandaag even een heel informatief artikel: dingen die je niet moet zeggen tegen iemand met chronische nierstenen. Ja, je weet nooit wanneer dat van pas komt toch? En van wie kan je het beter leren dan van mij? Sher, de drienierige-stenenfabriek, 24/7 in bedrijf, voor stenen in alle soorten en maten!

Nee even serieus, ik neem vandaag even geen bestellingen aan. Ik heb de afgelopen maanden genoeg geproduceerd om drie tuinen te betegelen. Ik hou mijn nierstenen de komende tijd liever even zelf, ik heb een nieuw aquarium en daar moet nog een lading steentjes in. Oké, en nu even echt serieus. Als eigenaresse zijnde van mijn eigen niersteenfabriek, krijg je nog wel eens wat opmerkingen te horen. Die opmerkingen zijn wellicht goed bedoeld, maar inmiddels groei ik uit frustratie drie extra stenen als ik ze hoor. Hier komen ze:

1. Ja, minder zout op je eten doen he!
Oké, ja. Goed bedoeld advies. Nierstenen kunnen van overmatig zout gebruik komen. Dat was ook echt nog niet bij mij opgekomen na al zeven jaar lang niersteendragend te zijn. Oké grapje. Maar om het dan ook zo verwijtend te zeggen hè, zonder dat ze weten wat er precies aan de hand is. Zo van: 'Ha! lekker voor je. Dat krijg je ervan als je zoveel zout eet terwijl ik niet eens weet of je wel echt zoveel zout eet!'.

2. Die dokters doen ook echt niets he!
Dit is by far de vervelendste. Alsof ik maar een beetje aan mijn lot word overgelaten door de dokters. Ik word inmiddels binnenstebuiten gekeerd door het VUmc, maar ook nu moet ik er rekening mee houden dat er gewoon niet altijd een oplossing voor is. Dat betekent niet dat die dokters 'niets doen'. Heb je jezelf er enigzins bij neergelegd dat je die stenen produceert, komt er weer iemand zo'n opmerking maken.

3. Als zo'n klein steentje al pijn doet als het eruit komt, kan je nagaan hoe het is om te bevallen!
Ja, lijkt me ook niet echt een pretje inderdaad. Maar even vraagje aan jou: je weet dat een niersteen een ander pad bewandeld dan een baby, toch? Een niersteen neemt niet dezelfde uitgang als een baby.

4. Dan laat je ze toch gewoon weghalen?
Ja, is goed. Oh, één probleempje. De kans dat ze niet veel later weer terug zijn is.. uh, zeg maar, best wel heel groot.

Tijdens een koliekaanval (= niersteen vast in urineleider, zorgt voor hevige pijn)
5. Hier, neem een paracetamol, dan gaat de pijn zo wel zakken
Was het maar zo'n feest dat het met een paracetamolletje over zou gaan. Wat dacht je van een mokerslag tegen mijn knar zodat ik even out ga. Ik wou echt dat ik overdreef nu, maar dat doe ik niet hahaha.

Zo, af en toe moet je even alles kwijt. Ken je dat? Dat had ik nu even. Deze opmerkingen zijn vaak goed bedoeld en worden gevraagd door mensen die totaal geen ervaring hebben met nierstenen. Dan kan ik het allemaal wel handelen. Maar waar ik  kromme tenen van krijg is dat soms mensen die weten dat ik hier al jaren last van heb deze opmerkingen maken.
Please stahp it! *gooit nierstenen naar deze mensen*

Dus... Hoe staat het ervoor in bloggersland?

2 opmerkingen:

  1. Oja nu je weer begint over clowns! Er komt volgend jaar een nieuwe IT film, die oude was voor mij op de basisschool lichtelijk traumatisch.
    En over je nierstenen... Echt kut gewoon. Mensen zeggen soms domme dingen, maar wanneer ze je al langer kennen zijn die opmerkingen inderdaad wel erg eh.. dom.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ga die foto met tekst op Pinterest plaatsen ;-) zo grappig maar eigenlijk ook weer niet. Ik heb dan nog nooit nierstenen gehad maar ik krijg bij alle vijf de opmerkingen een allergische reactie.

    BeantwoordenVerwijderen