31 oktober 2016

Random Halloween facts (die je natuurlijk móet weten...)


Het is Halloween jongens, kortom mijn tweede favoriete feestdag van het jaar (kerst wint, maar het scheelt niet veel). Normaal gesproken zou ik nu in Engeland zitten zodat mijn vriend en ik ons jaarlijks Halloween feest kunnen voorbereiden, maar nee, die kutstenen he (no pun intended, maar hij is wel leuk). Kortom, ik ben nu gewoon even niet gezond genoeg om naar Engeland te vliegen en een uitgebreid Halloween feest te organiseren. Hoe graag ik dat natuurlijk zou willen. Ik hou namelijk van alles wat eng is. Behalve van clowns en Donald Trump dan. Hoewel dat technisch gezien hetzelfde is. Dus, vandaag deel ik random Halloween feitjes met jullie! Ook leuk.

1. Weten jullie nog dat ik over mijn caulrofobie schreef? Nee? ok. Nou, er bestaat tegenwoordig natuurlijk voor alles een fobie, dus ook voor Halloween. Samhainofobie dus.

2. Samhai-wat? Die naam komt van het Keltische Samhain-festival, waar Halloween van afstamt. Dit werd eeuwen geleden gevierd door de Kelten die ervan overtuigd waren dat op 31 oktober (het einde van het oogstseizoen) de doden tot leven zouden komen zodat ze de levenden even lekker konden terroriseren. Door maskers te dragen probeerden de Kelten de doden af te schrikken.

3. Als je tijdens Halloween een spin ziet, zou dit de geest van een geliefde zijn die je in de gaten houdt. Fijne gedachte he, dat je ooit nog als spin kan terugkomen op aarde. Eh, nee.

4. De welbekende Jack-o'-lanterns (je weet wel, de pompoenen met gezichten) werden vroeger dus niet gemaakt van pompoen, maar van tulpen.

5. Het Engelse woord voor heks, witch, komt van het oud-Engelse woord 'wicce' wat wijze vrouw betekent. Er was zelfs een tijd dat heksen zeer gerespecteerd waren. Dat is dus eh, voordat ze op de brandstapel terecht kwamen.

6. Halloween is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in Ierland.

7. Terwijl we hier in Nederland overtuigd zijn van het feit dat zwarte katten ongeluk brengen, denken ze daar in Engeland anders over. In Engeland zijn witte katten namelijk de boosdoeners.

8. Veel oude sprookjes zijn ontstaan rond Halloween. Ze waren bedoeld om kinderen schrik aan te jagen en om ze goed van kwaad te leren onderscheiden. Denk maar aan roodkapje bijvoorbeeld, het vrolijke kindersprookje waarin roodkapje's oma werd opgevreten door de grote boze wolf... Sorry, ik herleef nu dus even een niet verwerkt jeugdtrauma.

9. Als je zin hebt om een heks tegen te komen op Halloween, trek dan even je kleding binnenstebuiten aan en loop achteruit. Ja, daar moet je ook maar zin in hebben natuurlijk. Degene die dit beweert liep vast perongeluk z'n schoonmoeder tegen het lijf gedurende dit proces. 

10. De Kelten lieten op Halloween eten achter bij hun voordeur om te voorkomen dat hongerige geesten hun huis binnen zouden komen. Laat dit nou precies de reden zijn waarom kinderen tijdens Halloween gaan trick-or-treaten.

En beste lezers, vieren jullie nog Halloween?


4 opmerkingen:

 1. Volgens mij heb ik 1x een soort van Halloween gevierd. Ik ging toen naar een feestje haha. Bleh echt vervelend dat je dit keer niet naar Engeland kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet van pompoen maar van tulpen? Hoe dan?! :D
  Ik zou willen dat Halloween hier net zo groot was als in Amerika, lijkt me zo tof.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tulpen? Hoe dan? Ik heb vandaag een enge spin gezien maar ik heb geen ex-lovers ;-) en het is ook geen Halloween meer.

  Leuke feiten heb je gedeeld. Mijn kinderen vinden Halloween geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke weetjes! Ik heb zelf helemaal niks met Halloween en heb mij dan ook nog nooit verkleed of zoiets. Maar er zijn inderdaad veel Halloween fans!

  BeantwoordenVerwijderen