8 november 2016

M'n leven als crimineel. Eh, ik bedoel vegetariër


Ongeveer twee en een half jaar geleden ben ik definitief gestopt met het eten van vlees. Sindsdien heb ik toch een zooi shit over me heen gekregen joh, niet te doen. Waarom? Ja, weet ik veel. Omdat ik geen vlees eet. Ik dus. Snap jij het? Nee, ik ook niet. Laatst had ik het met Kim, die sinds kort ook geen vlees meer eet, over de vreemde opmerkingen waar je mee moet dealen als je er openlijk voor uit komt dat je vegetariër bent. En ja, toen dacht ik 'goh, laat ik daar eens iets over schrijven'. En dat doe ik dus nu. Wat een helder licht ben ik toch.

Oké, even wat achtergrond informatie: De opmerkingen kwamen bij mij al vrij snel. Ik maakte namelijk de verschrikkelijke fout om een plakje worst af te slaan op een verjaardag. Alsof dat nog niet erg genoeg was, gaf ik als reden ook nog het feit dat ik geen vlees meer eet. Nou, daar kwamen de verwijtende blikken hoor. Alsof ik verdomme een drievoudige puppy moord had gepleegd. Ja, echt stom Sher eigen schuld.

Nee even serieus. Ik ben wel de laatste die anderen gaat opdragen wat ze wel of niet moeten eten. Ik snap dan ook niet waarom sommige mensen de behoefte voelen om dat bij mij wel te doen. Zodra mensen door hebben dat ik vegetariër ben (wat ik overigens nooit uitbundig loop te verkondigen), schieten ze meteen in de verdediging. Alsof ik ze persoonlijk aanval of veroordeel.
Dat gaat dan een beetje zo:

Wat er werkelijk gebeurt
'Sher, lust je deze worst?'
'Nee, ik eet geen vlees.'

Wat mensen horen
'Sher, lust je deze worst?'
'OMG DIERENMOORDENAAR ROT OP MET JE VLEES, VIEZERIK! IK HAAT JE'

Uiteraard reageert niet iedereen zo raar op het feit dat ik vegetariër ben hoor. En ik realiseer me maar al te goed dat de meeste reacties gewoon uit pure onwetendheid komen. Ik heb de afgelopen jaren echter wel een mooie verzameling ongevraagde opmerkingen/meningen/vragen op weten te bouwen. Dus hier de pareltjes!

Ben jij vegetariër?! Wat een onzin. 
Oh ja, echt goed onderbouwd argument.

Mag je wel kip?
Sinds wanneer is een kip geen dier? Dus ik eet geen kip nee. Ik mag het wel, ik kies er echter zelf voor om het niet te eten.

Nou, die beesten zijn toch al dood. Kun je ze net zo goed opeten.
Ja, prima. Ik hou je niet tegen hoor.

Vind je het gek dat jij ziek bent, dan moet je maar vlees eten.
Auw. Ok.

Oh daarom ben je zo dun.
Wat? Nee.

Dus je mag ook geen eieren en melk?
Jawel. Ik ben vegetariër, geen veganist. 

Ik ben niet naar de top van de voedselketen geklommen om planten te eten!
Oh ja, dat heb jij helemaal zelf gedaan natuurlijk. Met je blote handen enzo.

Geef Sher ook een biefstuk! Dat vindt ze lekker! Hahaha!
Hahahahahaha echt grappig.

Nee daar zit geen vlees in hoor! (terwijl er overduidelijk wél vlees in zit)
Dit vind ik nog wel het meest misselijkmakend. Proberen om vegetariërs vlees te laten eten en als dat dan ook nog lukt er keihard om gaan zitten lachen. Heel grappig hoor. Iets met de ander in z'n waarde laten.

DIT MAG JIJ LEKKER NIET 
Wat 'dit mag jij lekker niet'? Als ik een halve kip op wil vreten doe ik dat. Ik kies er echter voor om het niet te doen.

Als je geen vlees wilt eten koop dan ook geen vleesvervangers, je wilt toch zo nodig zonder vlees leven? Dan moet je ook geen nepvlees kopen.
Niet alle vegetariërs zijn gestopt met vlees eten omdat ze het vies vinden hoor. Ik ben in de eerste instantie gestopt met het eten van vlees om medische redenen. Ik hield echter wél van vlees. Ik maak dan ook graag gebruik van de mogelijkheid om toch iets bij mijn aardappels en groente te hebben wat op vlees lijkt, maar waar geen dierenleed aan te pas is gekomen. Win-win situatie voor mij.

Ook die eeuwige discussies aan tafel, heel vermoeiend. Ik heb helemaal niet de behoefte om mezelf te gaan verantwoorden omdat ik iets niet eet. Dat zou niemand hoeven doen. Dus laat mij nou maar lekker op mijn wortels kauwen, dan laat ik jou ook in je waarde. 

4 opmerkingen:

 1. Wauw, bizar zulke opmerkingen, idd, laat iedereen gewoon in zijn waarde!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind vlees vervangers, nepvlees echt niet te eten als ik eerlijk ben. In de verste verte niet te vergelijken met vlees. Ik ga dan altijd voor de kaas varianten. Wij eten wel vlees, (niet dagelijks) ik zou het niet kunnen missen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nooo, gelukkig ben ik dat soort opmerkingen nog niet tegengekomen! Al kon mijn broer er laatst ook wat van hahaha...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ik misschien nog het ergste vind, zijn die mensen die in de reacties onder bv. krantenartikels áltijd roepen dat 'die rommel (vleesvervangers) verboden moet worden' en dat de vegetariërs 'gewoon een goede lap vlees nodig hebben' als het bv. gaat over de voordelen van een vegetarische levensstijl. Die mensen maken zich zo ontzettend belachelijk...

  BeantwoordenVerwijderen