1 december 2016

Facebook-typetjes die jij sowieso herkent


Soms, heel soms, denk ik er wel eens over na om Facebook te verwijderen (oké, dit denk ik minstens een keer per week). Dit komt voornamelijk voor nadat ik weer een of ander zeikbericht heb gelezen van de buurvrouw van het achternichtje van de moeder van mijn vriend haar ex. Volg je het nog? Nee, ik zelf ook niet. Ik heb jaren zonder Facebook geleefd, dus ik weet dat het mogelijk is. Maar als ik mezelf dan weer eens betrap op zo'n intensieve Facebook-rant, bedenk ik me iedere keer opnieuw: Tsja, nu kan ik mijn Facebook gaan verwijderen... Maar ik kan er ook een blogpost over schrijven. En dus, hier zit ik, nog steeds actief op Facebook, mijn irritaties eruit te gooien op mijn blog. Ik zal je vertellen, het feit dat ik dit mezelf aandoe bewijst dat die angst voor een writersblock best serieus is hoor. Vandaag gaan we het dus even hebben over de verschillende typetjes die in iedere willekeurige timeline voorbij komen.1. De alles-deler
Of het nou gaat om een nieuw kledingstuk, of een dikke vers gedraaide drol, dit type verzekerd je dat jij als een van de eerste op de hoogte bent.

Eigenschappen:
 • Post minstens vijf statusupdates per dag
 • Voegt daar vaak ook nog eens een nietszeggende foto bij
 • Overmatig gebruik van emoji's om een goede weergave van zijn/haar gemoedstoestand te geven.


2. De stalker
Je zou bijna denken dat deze persoon in z'n vrije tijd het opsporingsteam van de FBI versterkt. 

Eigenschappen:
 • Zal zelf nooit eens wat plaatsen op Facebook
 • Je was zelfs al vergeten dat deze persoon überhaupt een Facebook account heeft
 • Kan je alle details van Dirk's vakantie op Mallorca vertellen


3. De wannabe politicus
Ah, een discussie over een controversieel onderwerp in m'n timeline... Ik ben benieuwd wie daar de aanstichter van is...

Eigenschappen:
 • Heeft overal een uitgesproken mening over
 • Weet echter niet zo goed hoe je een mening moet onderbouwen
 • De interpunctie skills zijn om te janken, maar maakt wel flink misbruik van de !-toets


4. De mama
Op het moment dat dit typetje moeder werd, nam ze gelijk afscheid van haar eigen identiteit. Sterker nog... Je weet niet eens meer hoe ze heet, sinds de geboorte van haar zoontje staat ze op Facebook namelijk bekend als 'Mama van Pietertje'.
Eigenschappen:
 • Minstens tien foto's van Pietertje op één dag
 • Statusupdates worden ook vaak vanuit Pietertje's perspectief geschreven
 • Weet op de een of andere manier áltijd Pietertje te betrekken in reacties die zij onder andere statusupdates plaatst


5. De aandachtvrager
Statusupdates als 'Life is not fair' en maar wachten tot de eerste mensen zich melden en vragen wat er aan de hand is. Oh, om vervolgens niets te zeggen hoor, want dat 'is te persoonlijk voor facebook'.

Eigenschappen:
 • Het maakt niet uit wat er aan de hand is, hij of zij heeft het toch altijd erger
 • Upload vijf selfies per dag en voorziet deze van omschrijvingen als 'ugh, bad hair day', 'ik zie er echt niet uit vandaag' of 'caught sleeping, haha lol!' terwijl de foto overduidelijk door hem- of haarzelf genomen is
 • Stuurt ook onbekenden een vriendschapsverzoek zodat het lijkt alsof hij of zij super populair is


Zo, lucht dat even op. Dus, vertel, hoeveel van deze typetjes zie jij voorbij komen in je timeline?

4 opmerkingen:

 1. Haha, ik zie ze allemaal wel in meerdere of mindere mate voorbij komen :P Ik denk er ook wel eens aan om fb te verwijderen, maar dan bedenk ik me dat ik leuk contact heb met buitenlandse vrienden die ik zonder veel minder snel zou spreken, dus hou ik het toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas ken ik ze allemaal. En irritant dat het is... pfft! De aandachtvrager en de wannabe politicus vind ik nog het irritantste hoor. Maarja, aangezien ik mezelf zo erg irriteer aan dit soort fuguren, zit ik gewoon niet veel meer op Facebook. :')
  Oooh en van die tokkies dan! Oftewel: de mensen die hele discussies beginnen en asociaal en respectloos reageren op anderen. Hersenloze figuren...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha allemaal erg herkenbaar, helaas :) Daarom kijk ik niet te vaak op FB

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahaha geweldig en helemaal true. Ik heb nooit FB gehad totdat ik ging bloggen. Ik deel alleen blogposts op de pagina van mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen