10 januari 2017

Zeven dingen die beter waren in 1993


Ongeveer tien keer per maand kom ik tot de conclusie dat ik in het verkeerde tijdperk geboren ben. Nu verwacht je vast dat ik ga uitleggen waarom zo specifiek tien keer, maar dat doe ik niet want eigenlijk schreef ik maar wat. Goed verhaal, ik probeer te zeggen dat ik redelijk vaak (misschien niet tien keer per maand) 'goh, waarom hebben m'n ouders me nou niet even eerder in elkaar geflanst' denk. Maar nee, in plaats daarvan wordt ik geboren in 1993. Hét jaar dat ik bewust mee wilde maken zonder alles onder te kwijlen en mijn luiers vol te schijten. Waarom? Nou hierom:

Grunge
Begin jaren negentig maakte het muziekgenre grunge zijn intrede op het grote podium. Dat betekent dat ik mijn favoriete band Nirvana live had kunnen zien en Eddie Vedder's legendarische stagedive op Pinkpop 1992 had kunnen meemaken. Alhoewel, mij kennende stond ik er dan weer precies onder en brak ik mijn nek. Maar dat geeft niet, we hebben het hier wel over Eddie Vedder namelijk.

'Hey, wat is er gebeurd?' 
'Oh, ja Eddie Vedder heeft mijn nek gebroken'
'Wow wat vet! mag ik met je op de foto?' 

Ja, ik zie het helemaal voor me.

Bioscoopvoer
Bioscoopvoer... waarom, Sher?
Stel je even voor dat je in 1993 naar de bios gaat en dit soort films draaien:
- Schindler's List
- What's Eating Gilbert Grape
- The Nightmare Before Christmas
- The piano
- Philadelphia
- Mrs. Doubtfire
Het grote voordeel aan het leven in 2017 is dat je met een druk op de knop deze films naar je eigen slaapkamer haalt. Dat raad ik je bij deze dus ook aan als je deze films nog niet gezien hebt.

De top 40
In 1993 zag de top 40 er iets anders uit dan vandaag. Hier even een kleine greep:
UB40 - Can't Help Falling In Love
Whitney Houston - I Will Always Love You
4 Non Blondes - What's Up
Aerosmith - Cryin'
Freddy Mercury - Living On My Own
Mijn welgemeende excuses aan iedereen die de hedendaagse muziek wel kan waarderen, maar ik word er op z'n zachts gezegd niet warm of koud van.

VMA awards
Ook de VMA awards uit 1993 neem ik een stuk serieuzer dan die van nu. Ik keek laatst de 1993 editie terug en zag tot mijn grootste verbazing mensen met kleding aan, zonder autotune en bovenal: ik zag helemaal niemand twerken. Oh, en vaak hadden de video's nog een boodschap ook.
Even een kleine greep uit de artiesten die er dat jaar met een award vandoor gingen:
Best alternative video - In Bloom (Nirvana)
Best rock video - Jeremy (Pearl Jam)
Best male video - Are You Gonna Go My Way (Lenny Kravitz)
Artist to watch award - Plush (Stone Temple Pilots)

90's clothing
Oke, even eerlijk. De jaren 90 zijn inmiddels weer helemaal hot nu de halve wereld weer met dezelfde chokers loopt als die ik vroeger uit een snoepautomaat bij de Dekamarkt trok. Maar even serieus, wanneer komt deze look weer terug man?Vooral die schoenen dan hè?

Geen Facebook
In 1993 bestond Facebook nog niet. En hoewel er ongetwijfeld ontelbaar voordelen aan Facebook zitten, zitten er toch zeker ook wel wat nadelen aan hè. Denk maar even aan de situatie dat je oudtante Martha niet meer met oom Bertus praat omdat oom Bertus haar ontvriend heeft op omdat tante Martha hem steeds ongewenste Candycrush invites stuurde. Tsja, in de 90's belde je elkaar eens per week. Nu krijg je per dag 235 foto's van je pasgeboren nichtje voorgeschoteld.
Baby in bad. Baby's eerste hapje. Baby kijkt tv.
Leuk.

Series
1993. Het jaar dat Zack, Slater, Kelly, Screech, Jessie en Lisa afstudeerden. Waar ik het over heb? Saved By The Bell natuurlijk, duh.


Wauw, iedere keer als ik een artikel heb geschreven verbaas ik me weer over het feit hoeveel onzin er uit mijn vingers komt (typen, weet je wel). Maar dan vervolgens wel een uur naar m'n scherm staren omdat ik m'n artikelen nooit weet af te sluiten. #Sherslechtstebloggerever.

Anyway, ik hoop dat jullie een fijne jaarwisseling hebben gehad! En tot de volgende keer hè, joe!
7 opmerkingen:

 1. Oh de spice girls... Ik heb nog op van die spice schoenen gelopen, lol. Ik kan alle muziek wel waarderen, zo ook van deze tijd maar het nummer Aerosmith - Cryin' draai ik ook nu regelmatig, zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben geboren in 1982 en heb de jaren 90 bewust meegemaakt. En je hebt gelijk. Alles was toen ook echt beter. Dus als je ooit een teletijdmachine gaat bouwen, neem me dan alsjeblieft mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, wat een leuk artikel! Ik ben zelf ook in 1993 geboren, maar volgens mij heb ook ik in de luiers heel wat gemist ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben geboren in 1994 maar had ook graag meer bewust willen meemaken van de jaren 90!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Born in '96, ik weet er niet mega veel meer van, maar wel dat er altijd goede muziek was. Ik luister ook regelmatig naar 'top x songs from the 90's). Sommige hedendaagse muziek kan ik ook wel waarderen hoor verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oeh, wat voel ik me oud nu! Ik werd 12 in 1993 en ik heb het meegemaakt. Het klopt allemaal wat je schrijft (alleen die schoenen hoef ik niet terug hoor haha)! Liefs, Josine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ah baby Sher ;-) Het meeste wat jij noemt weet ik mij te herinneren. In 1993 was ik namelijk 10 jaar! Ik weet nog best veel. Het was leven zonder schermpjes en lekker in bomen klimmen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen