22 april 2017

Ff kijken: 13 reasons why


De hype zal je vast niet ontgaan zijn. Tenminste, als je net zoals ik 70% van je leven online spendeert. Het internet blies zo'n beetje op twee weken geleden nadat de serie 13 Reasons Why een plekje kreeg toegewezen in de lijst van nieuwkomers op Netflix. Aangezien Netflix m'n beste vriend is kon het ook niet anders dan dat ik deze serie een kans zou geven. Ik bedoel maar, voor je beste vrienden doe je dat soort dingen gewoon.

Het lijkt het nu net alsof het de grootste straf op de wereld is om een serie te kijken. Daarnaast denken jullie vast ook dat ik niet helemaal goed ben aangezien ik Netflix, een video streaming dienst, net het labeltje 'beste vriend' gaf. Vrij eenzijdige vriendschap zoals je misschien wel kan bedenken. Hoe vaak ik het ook probeer, Netflix zegt nooit iets terug. Het gaat goed hoor verder, sorry.

Ik ben zo'n type die bij voorbaat al een sterke afkeer heeft van alles en iedereen wat ook maar 'slachtoffer' is geworden van een hype of massahysterie. Vaak is dat geheel onterecht (niet altijd), en is die afkeer alleen maar gebaseerd op het feit dat het zo wordt opgeblazen door iedereen, en ik gewoonweg een hekel heb aan het fenomeen 'trend' of 'hype'. Hoe dan ook, ik zal je de rest van mijn psychoanalyse besparen, ik liet me dus overhalen om 13 Reasons Why te kijken. Door Netflix. Want Netflix gooide die serie nog nét niet recht door m'n beeldscherm tegen mijn porum aan. En... Eerlijk gezegd... Ik ben niet teleurgesteld.

De serie gaat over een 17-jarig meisje, Hannah, dat zelfmoord heeft gepleegd. Zij houdt hier een aantal personen voor verantwoordelijk. Voordat ze de hand aan zichzelf sloeg heeft ze dan ook met de hulp van een oude cassette recorder haar beweegredenen vastgelegd op dertien tapes. Het gevolg is dat iedereen die volgens Hannah iets te maken heeft gehad met haar eigen tragische dood, een tape op zijn of haar naam heeft staan waarin Hannah haarfijn uitlegt wat de persoon in kwestie haar misdaan heeft, of waar hij of zij tekort is geschoten. Haar doel was dan ook om de waarheid boven water te krijgen en alle losse eindjes met elkaar te verbinden, waardoor duidelijkheid wordt geschept waarom Hannah de keuze heeft gemaakt om een einde aan haar leven te maken. Alle personen die volgens Hannah een bijdrage hebben geleverd aan haar zelfmoord, krijgen de tapes op chronologische volgorde te horen. Ze geeft hierbij aan dat er maar twee regels gelden:
1. Luister naar alle tapes;
2. De tapes door te geven aan de volgende persoon die ter sprake komt.

Het verhaal volgt Clay, het hoofdpersonage in deze serie. Clay, een rustige en bovenal vriendelijke gozer, vindt de tapes op zijn deurmat. Uiteraard schrikt hij zich het apelazarus als hij eenmaal naar de tapes begint te luisteren, dit betekent namelijk dat hij een van de redenen is geweest waarom Hannah zelfmoord heeft gepleegd. Hij tast echter volledig in het duister aangezien hij geen idee heeft wat hij Hannah, waar hij notabene een massive crush op had, heeft misdaan.

Hoewel deze serie zich afspeelt in de high school sferen zoals we die kennen uit zoveel andere (voornamelijk comedy-) klassiekers, worden hier behoorlijk heftige onderwerpen aangesneden. Dus als je denkt goh, even iets luchtigs aanzetten hoor, kan je beter voor Mean Girls gaan. En al helemaal als je gevoelig bent en graag jankt tijdens films en series, you have been warned: tears will be shed.

Goed, mijn eindoordeel:

9 opmerkingen:

 1. Dit heb je echt heel leuk gedaan Sher :)
  Ik heb 13 reasons why ook gekeken, super heftig! (maar dat wist je al haha)
  x Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel leuk gedaan en gaaf dat de serie Sher approved is ;-) Ik heb de serie ook gezien en ik vond het in den beginne nogal highschool drama maar eerlijk ik wilde gewoon hardcore doorgaan met kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha thanks Nesrin! Ja, ik had precies hetzelfde. Dacht dat ik toch iets te oud voor High school drama's zou zijn but nooooooope :'D

   Verwijderen
 3. Ik vond het een hele bijzondere serie en ik wilde echt de afloop weten. Ben benieuwd of er nog een vervolg komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet er nog aan beginnen, alle reviews die ik er over lees zijn nogal wisselend dus ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb hem gezien (zelfs speciaal aan Netflix begonnen om te kunnen kijken...), en ik vond het een goeie serie, blij dat ik gekeken heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ik vind hem ook tof! En ik vind Hannah zo bloedknap. Ben jaloers op het vuile kreng. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb het nog niet gekeken maar als het Sher approved is dan is mijn interesse gewekt! Ben bemieuwd. Heel leuk gedaan trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen