4 april 2017

Met je bodyshamen...


Een paar dagen geleden zat ik door Facebook te scrollen. In mijn geval is dat eigenlijk nooit echt een verstandig idee, als iets mij triggert is het namelijk Facebook wel. 'Maar Sher, als je weet dat je je aversie tegen de mensheid daar alleen maar mee vergroot, waarom doe je het dan?' Ja, geen idee. Stiekem blijf je toch een beetje hoop houden hè. Anyway, tijdens mijn zoektocht kwam ik langs een artikel met als titel 'Dit is waarom vrouwen zonder maatje 36 gelukkiger zijn'. Sher = triggered.

Ineens wist ik het. Alles werd ineens duidelijk. Ik voel me al m'n hele leven ongelukkig en ik wist gewoon níet waar het vandaan kwam. Zo zie je maar hè, waar Facebook al niet goed voor is. Meteen m'n therapeut gebeld en mijn bevindingen met haar gedeeld. Oké, sorry ik lieg. Ik heb namelijk maat 34. Was deze keer al lang blij dat maat 36 aan de beurt was, want dit is echt niet de eerste keer dat ik zoiets achterlijks lees. En het mooiste vind ik nog dat zulke websites wel altijd zitten te hameren op het feit dat je trots moet zijn op wie je bent. Ik zal je nog iets vertellen, zodra je op de desbetreffende titel klikte kwam je bij een artikel terecht waar juist díe boodschap centraal stond. 'Wees trots op jezelf'. Oh, maar niet als je maatje 36 hebt want dan ben je natuurlijk minder waard dan de rest. Gadver, maatje 36. Iel. Stel je voor.

Mijn vraag dus aan de mensheid: what the fuck is er toch mis met de mensen die zulke dingen schrijven en/of zeggen? Dat was een retorische vraag, ik heb daar namelijk m'n eigen theorieën voor die ik nu uiteraard even ga bespreken met jullie.

De 'shit, ik haat mezelf zo erg, laat ik andere mensen naar beneden halen' theorie.
Niemand is perfect, maar als je denkt dat je er zelf beter van wordt door andere mensen naar beneden te halen, is je ziel wat mij betreft al langzaam aan het wegrotten. Nu valt een titel als 'Dit is waarom vrouwen zonder maatje 36 gelukkiger zijn' nog wel mee in vergelijking met andere dingen die je tegenkomt op het world wide web. Denk bijvoorbeeld aan die plaatjes met de tekst 'Only dogs like bones, real men like curves'. Nou nee, sorry to break it to you, zo werkt het dus niet helemaal. Volgens mij doen echte mannen namelijk wat ze zelf willen. Maar goed, dat was m'n punt niet. Het is helemaal prima als je tevreden bent met je eigen lichaam, maar doe dan niet zo achterlijk door anderen naar beneden te halen. Dat is namelijk precies wat je doet als je zulke plaatjes post. En tsja, dan ga ik wel een beetje twijfelen aan het feit of je wel echt zo tevreden met jezelf bent.

De 'het grootste kuddedier is de mens' theorie
De mens heeft er nogal een handje van om achter elkaar's reet aan te lopen. Dat wordt in zulke gevallen ook alleen maar weer duidelijk. Het is natuurlijk alles behalve oké om te bodyshamen in het algemeen, of je nou wordt afgerekend om het feit dat je maatje 42 hebt, of maatje 34. Beide gevalletjes bodyshamen, allebei net zo erg. Het lijkt echter wel alsof sommige mensen ervan overtuigd zijn dat 'fatshaming' enkel bestreden kan worden met 'skinnyshaming'. En natuurlijk pikt persoon 2 dat op. En dan persoon 3. Persoon 4. En ga zo maar verder. Way to go! En uiteindelijk ontstaat er weer zo'n achterlijke trend waarbij meiden met een maatje meer worden opgehemeld ten koste van de meiden met een maatje minder. Oh, maar dat niet alleen hoor. Als reactie daarop krijg je namelijk weer een tegenbeweging waarbij de meisjes met een maatje minder ten koste van de meiden met een maatje meer worden opgehemeld.

Hoe dan ook, zoals ik net ook al zei, of het nou gaat om fat- of skinnyshamen, bodyshamen is gewoon niet oké dus laten we er allemaal even mee stoppen. Ja, afgesproken? Ik krijg er nog eens een rolberoerte van.

Groetjes!

(De plaatjes bij m'n blogposts ga ik met ingang van dit artikel trouwens zelf illustreren, wat een feest! misschien wordt het ooit nog wat met mij)

5 opmerkingen:

  1. Sher, je hebt weer mooi gesproken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn god ik haat dat ook! Ik heb eens een bozige mail gestuurd naar de Libelle omdat ze ook een artikel deelden op Facebook met 'échte vrouwen in bikini'. Want als je slank bent, ben je geen echte vrouw hé. En dat is dan ook een vrouwenblad dat predikt dat je goed ben zoals je bent. Ik geloof ze meteen. NOT. Jezusmina kan me er zo druk in maken!

    BeantwoordenVerwijderen