28 juli 2017

De eerste keer met je blote piel de sauna in


Als mensen aan mij vragen of ik van spa en wellness houd, zeg ik altijd ja. Niet dat ik ooit langer dan vijf minuten in een sauna kan zitten zonder een toeval te krijgen, maar het gaat om het idee. Maar één dingetje: Ik was nog nooit naar een naaktsauna geweest. Ik had eerlijk gezegd ook nooit gedacht dat ik dat ooit van mijn leven zou doen. Maar toch zat ik daar dan een week geleden. Op m'n blote gat in de Thermen Bussloo. Ja, het leven neemt soms rare wendingen hè.


Het was mijn verjaardagsweekend. Tot voor kort hadden mijn vriend en ik een traditie wat mijn verjaardag betreft. Ik zou het namelijk ieder jaar in een ander land vieren. Dat is vijf jaar goed gegaan, maar toen werd ik ziek. Dit jaar zag ik mezelf niet zo snel op The Strip in Las Vegas of op Times square in New York staan, dus wat doe je dan? Ja dan omring je jezelf maar met naakte mensen. Oké, het zat niet geheel in de planning, maar gezien mijn gezondheid en vooral ook mijn energielevel (die op het moment vergelijkbaar is met die van een 85-jarige) was zo'n wellness weekendje eigenlijk helemaal niet zo'n slecht idee.

Toen we gingen boeken zagen we echter al snel dat het een naakte piel sauna was. 'Joe' was mijn eerste reactie. Maar toen zag ik dat er badkleding dagen waren, mijn redding... Uiteraard net op de dag dat mijn vriend weer terug zou vliegen naar Engeland. Dat werd hem dus niet. Ik baalde wel, want ik had eigenlijk wel zin in om een weekend te chillen in een jacuzzi. Vervolgens vroeg ik mezelf af waarom ik eigenlijk niet naar een naaktsauna wilde. Antwoord (ja, hou je vast hoor): omdat ik dan naakt ben. Goh. Big deal zeg. Naakt. Net zoals iedereen daar dus. Iedereen die daar voor zichzelf komt, om te chillen. Niet om naar anderen te loeren en vervolgens in een scheur te liggen als iemand er net even anders uitziet dan anderen. Nee, de mensen die daar komen boeit het geen reet (ha) wie daar allemaal naakt rondloopt. Die komen daar gewoon om te ontspannen, zoals het hoort.
Ineens voelde ik me echt een kneusje dat ik me überhaupt heb laten tegen gehouden door zoiets 'stoms'.

En, ik zal je vertellen, het viel dus ook alles mee. De eerste vijf minuten waren lichtelijk awkward als je niet gewend bent dat de piemels je ineens om de oren vliegen, maar daarna... Lekker boeiend. Niemand kijkt je raar aan omdat je naakt bent, ze zijn het zelf notabene ook. Je valt niet op, je wordt niet gevolgd door een spotlight die uitgerekend jou (uit al die mensen) uitpikt (ha ha 'pikt').
Natuurlijk kan ik wel begrijpen dat mensen liever op badkledingdagen gaan, als je het niet prettig vindt om naakt te zijn met allemaal vreemden om je heen. Het is ook wel een gek fenomeen natuurlijk, vooral als je het voor de eerste keer doet. Maar, wat ik dus wil meegeven: het is te doen jongens, het is te doen. Als je twijfelt om ooit naar een naaktsauna te gaan, laat je dan vooral niet tegenhouden door dat naaktaspect (zo heel veel naakt ben je niet eens, je neemt namelijk gewoon je handdoekje en badjas mee).

Of ik het opnieuw zou doen? Zeker weten. Het beviel echt nog beter dan ik had verwacht (props to Thermen Bussloo!) en ik vraag me inmiddels serieus af waarom ik al die tijd zo spastisch heb gedaan over een beetje naakt. Ik was immers jarig, en wat is nou een betere verjaardagsoutfit dan je geboortekostuum? Toch?

4 opmerkingen:

 1. Zoooo herkenbaar, haha! Ik kreeg eens een bon om naar zulke thermen te gaan, maar het idee dat we allemaal in ons nakie zouden zitten, schrok me wel wat af. Maar uiteindelijk kwam ik -gelukkig- niemand tegen die ik kende, haha, en doordat ik m'n bril geeneens droeg had ik het gevoel dat niemand me dan ook goed kon zien (haha, net zoals de kleine kindjes), en dat gaf wel vertrouwen. Ik zou het ook zeker overdoen, zo relaxerend. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, heerlijk geschreven! Enneh, naakt is ook nog zo veel gezonder en hygienischer dan in badkleding ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook ik herken mij helemaal in dit verhaal! Ik ben echt een thermenmeisje, zelf hebben we ook een jacuzzi in de tuin. Maar naakt durfde ik nooit. Tot ik een keer ergens kwam waar de badkamerdagen waren veranderd. Daar sta je dan... Mezelf moed ingesproken en het was wennen maar uiteindelijk heerlijk. Ik weet niet waarom maar je voel jezelf naderhand nog schoner ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat je gegaan bent! Lijkt mij ook best een drempeltje. Maar ach, waarom ook niet. Leuk geschreven! Liefs Florentine

  BeantwoordenVerwijderen