11 augustus 2017

Let's relive the 90's (music edition #1)


Als 90's kid (1993) ben ik ervan overtuigd dat de jaren negentig de beste jaren zijn die moeder aarde ooit gekend heeft. Niet alleen omdat yours truly toen geboren werd (ha), maar denk vooral even aan de muziek, klederdracht en de films die toentertijd in de bioscoop te zien waren. Eigenlijk bevalt de gehele popcultuur en sfeer van toen me wel. Vroeger, toen alles beter was... Ha, die uitspraak. Weet je wat dat betekent? Dat ik oud word. En wat doen we dan? We nemen gewoon even een trip down memory lane!

Nirvana - Smells Like Teen Spirit


Oké, ik zou natuurlijk niet met mezelf kunnen leven als ik Nirvana niet als allereerste zou benoemen. Ik bedoel, Kurt Cobain staat natuurlijk niet voor niets op mijn voet getatoeëerd. Smells Like Teen Spirit kwam uit in 1991 en bracht nogal wat teweeg. Nirvana werd het boegbeeld van een geheel nieuw muziekgenre, namelijk: Grunge. Met de komst van dit nieuwe muziekgenre wat gepaard ging met harde, ongepolijste gitaarmuziek kreeg een generatie van gefrustreerde jongeren plotseling een stem. 

Bomfunk mc's - Freestyler

Ik weet niet hoe het met mijn leeftijdsgenoten zit, maar dit nummer is voor mij behoorlijk nostalgisch. Het werd écht op het randje van de 90's uitgebracht (oktober 1999) door een Finse Hip Hop groep. In Engeland zorgde dit nummer voor enige controversie door de zin 'who the fuck is Alice, is she from Buckingham Palace?'. Dit ging onze westerburen net even iets te ver waardoor deze zin op de Engelse radio gecensureerd werd. Pieeeeep.

Fugees - Killing Me Softly

Killing Me Softly. Er zijn volgens mij weinig 90's kids die dit nummer niét mee kunnen zingen. Het nummer werd in 1996 uitgebracht door Fugees, maar dit was niet de eerste keer dat het uitgebracht werd. Een kleine vierentwintig jaar daarvoor werd het nummer namelijk geschreven voor Roberta Flack. De tekst was gebaseerd op een gedicht wat een collega zangeres van haar had geschreven nadat zij een concert van Don McLean had bijgewoond. Tijdens het concert kreeg zij het gevoel dat hij recht in haar ziel zong, wat de titel wel enigszins verklaart.

Coolio - Gangsta's paradise

Wat mij betreft nog een klassieker uit de 90's. Het nummer werd in 1995 uitgebracht door de Amerikaanse rapper Coolio en was de soundtrack van de film Dangerous Minds. Maar wat niet veel mensen weten is dat ook dit nummer een cover is. Van wie vraag je je nu af? The one and only Stevie Wonder schreef het nummer in 1976 als 'Pasttime Paradise'. Met wat prominente aanpassingen was Gangsta's Paradise geboren. Het succes van Gangsta's Paradise werd niet alleen bekroond met een Grammy, het nummer werd ook verkozen tot beste singel van het jaar.

Oasis - Wonderwall

Laten we even eerlijk zijn. Ook Wonderwall mag beslist niet missen. Het nummer werd in 1995 uitgebracht door de Britse band Oasis en explodeerde zo'n beetje. Tot op de dag van vandaag wordt de hit luidkeels meegezongen in karaokebars over de hele wereld. Succesvolle Britse bands... Waar hebben we dat eerder gehoord? Oh ja, natuurlijk. The Beatles. Laat dat nou net de grootse inspiratiebron zijn voor Oasis. Het is dus niet zo vreemd dat Oasis' allergrootste hit dezelfde naam draagt als het eerste solo album van George Harrison (gitarist van The Beatles, maar dat wist je natuurlijk al. Toch? TOCH?).


Wat is jouw favoriete nineties song?

3 opmerkingen:

  1. Heerlijke liedjes. Ik was stukken ouder in die periode, overigens. Dus kijk er vast met andere herinneringen op terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh ik ken ze allemaal, brings back memory's! Vooral Bomfunk mc's - Freestyler, die heb ik vaak geluisterd!

    BeantwoordenVerwijderen